Pojednávanie s údajnými členmi podsvetia odročili na 19. januára

18.11.2009 Prešov

Prešov 18. novembra (TASR) – Na hlavné pojednávanie s údajnými členmi slovenského podsvetia, ktorí pred senátom Okresného súdu v Prešove čelia obvineniam z účasti na vraždách Jána Kromku a Petra Klešča, sa dnes ...
Tá mala objasniť skutočnosti, za akých došlo k usmrteniu Klešča. Po jej vypočutí predsedníčka senátu pojednávanie odročila na 19. januára budúceho roka.
Z účasti na vražde Jána Kromku boli obžalovaní Ladislav B. , Dušan B. a Alexander H. V zmysle obžaloby sa na tomto skutku podieľali viacerí páchatelia. Tí mali neďaleko Ličartoviec v okrese Prešov poškodeného usmrtiť niekoľkými strelnými ranami a následne jeho telo zapáliť.
Obžalobe z vraždy Petra Klešča, ku ktorej došlo v noci z 2. na 3. októbra 1997, čelia Ladislav B. , Alexander H. a Slavomír S. Údajne na pokyn Mikuláša Č. mal byť pôvodne odstránený brat dnes už nebohého Róberta Holuba. V byte na Kustrovej ulici v Košiciach však útočníci pravdepodobne omylom zastrelili Klešča a Jozefovi H. sa vtedy podarilo z bytu utiecť cez okno.
Svedkyňa dnes pred súdom potvrdila, že v čase spáchania tohto skutku sa nachádzala na mieste činu, kde prišla spolu s Dušanom B. a neskôr sa k nim pridali aj Jozef H. a Klešč, s ktorými sa krátko pred tým zoznámila v bare. V priebehu večera podľa nej Dušan B. z bytu odišiel a ona si nespomína, že by sa do streľby vrátil späť. Do bytu medzi tým vraj neprišli žiadne osoby a správanie jej spoločníkov nenasvedčovalo tomu, že by mali z niečoho strach.
S Jozefom H. a Kleščom údajne pozerali televízor a popíjali víno až do chvíle, keď sa za dverami ozvalo \"pozor polícia\" a následne niekto vykopol dvere. Došlo k streľbe a svedkyňa si pamätá len to, že ju Jozef H. stiahol do sprchovacieho kúta a sám ušiel pravdepodobne cez okno. Počas streľby však nepočula žiadne hlasy a nikoho z útočníkov nevidela, nevedela posúdiť ani to, z koľkých zbraní sa strieľalo.
\"Bola to pre mňa veľká trauma. Nič také som predtým, ani potom nezažila, \" povedala súdu svedkyňa. Spomína si, že bola vystrašená, a v sprchovacom kúte sa vraj zdržala nejaký čas. Skutočnosť, že by niekto prišiel do bytu ešte aj po streľbe, potvrdiť nevedela. Dodala, že keď všetko utíchlo, zobudila ľudí v susednom byte a tí zavolali policajtov.
Podľa predsedníčky senátu sa obžalovaný Alexander H. v prípravnom konaní vyjadril, že videl v sprche sedieť nahú ženu. Svedkyňa však poprela, že by ho v byte videla, údajne ani nevie kto to je a s určitosťou vyhlásila, že ona bola vtedy oblečená.
K celej udalosti ešte uviedla, že keď odchádzala zo sprchy, na zemi ležal zastrelený jeden z mužov, s ktorými bola v byte. Obžalovaní Ladislav B. a Alexander H. sa k jej výpovedi nevyjadrovali. Dušan B. a Slavomír S. sa dnes na pojednávaní nezúčastnili a súhlasili, aby prebehlo v ich neprítomnosti.
Alexander H. , ktorý na rozhodnutie súdu čaká vo väzbe, požiadal o prepustenie. Jeho žiadosť však dnes senát zamietol a celkovú dobu väzby mu predĺžil do 28. mája 2011. Obžalovaný voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť.
Hlavné pojednávanie odročili na 19. januára, kedy by mali vypovedať svedkovia, ktorým sa zatiaľ nepodarilo doručiť predvolanie, nakoľko sa nezdržiavajú v mieste trvalého bydliska, ani na známych adresách. Na zabezpečenie ich výsluchu preto súd požiada o spoluprácu políciu.
 

Vyberte región